Sunday, 7 February 2010

Guayama San Pedro


Ahojte !!!
Uz tyzden a pol som v Guayama San Pedro. Je veeeeela coho porozpravat. Ako vsetci si viete dobre predstavit podmienky tu su viac ako otrasne ale aj tak sa citim perfektne a nelutujem ze som tu.

Ale od zaciatku. Samotna cesta sem bola dobrodruzstvo V Latacunga nas privital Manuel – jeden zo zodpovednych po projekte. S jeho pomocou sme nasli maly bus do Guayamy, kde sme si nehali batoziny na 2 hodinky! a isli sme nakupovat. Ovocie a zeleninu na trhu na paradne ceny – viac ako 2 kila bananov (uplne cerstve a perfektne zrele) za 1$, co je podla Manuela vela – zdrazuju ceny ked ze sme cudzinci… A potom sa zacala skoro nekonecna cesta do neba – do kopca, do kopca a len do kopca – hodinku a pol asfaltkou a potom len udupanou zeminou, taka by preslo jedno auto. Vacsina casu z jednej strany brutalne hlboka priepast a z druhej skalna stena. Miestami z oboch stran priepast alebo steny. Ak bus by bol len aj 5 cm. dlhsi nedokazal by preist niektorimi zakrutami. A ako sa dokazu miniat protiiduce auta nedokazem pohopit. No a konecne po troch hodinach hadzania a poskakovania sme dorazili.

Privytali nas len zapor ludi a riaditelka skoly, ktora je aj hlavny koordinator projektu. Ked sme sa ubytovali, ak sa da tak povedat, ukazali nam dedinu, ktora ma okolo 30 domcekov, dve prasne ulice, 5 obchodov (v kazdom len keksiky, vajcia, rizu, mydlo a zosity) a obrovska skola rotrusena v 5 alebo 6 budovach. Kazdy den do skoly prichadza okolo 180 deti – ako keby rano sa zjavili zo zeme a poobede zase tam zmizli. Niektore kracaju hodinku, hodinku a pol aby dosli. Okrem toho sobotu sa zbieraju dalsich 120 deti aj trosku starsich na diakove gimnazium. Tak ze robota je ovela viac ako som cakala.
Samozrejme bola aj vecera k nasmu prichodu – typicka tu polievka s vela vela zemiakov, trosku inej zeleniny a morske prasiatka!!! Vsetci tu ich pestuju a jedia a nedokazu pohopit ze v Evrope su len domace zvieratka. Toto tu je hlavne mnozstvo masa, okrem toho niekedy jedia slepacie maso a velmi zriedkavo ine. Predpokladam ze zopar ludi ma bude nenavidiet po dalsich slovach, ale nic sa neda robit :) - morske prasiatka su vlastne dost chutne a lepsie ako maso volnezijucej slieky, co je tiez velmy chutne ale neskutocne tvrde. Okrem toho su absolutne ekologicke, krmia ich hlave cerstvou travou – uz som pomahala zbierat. Vlastne vsetko tu je ekologicke, lebo aj keby ze chcu postrekovat niemaju zaco kupit chemikalie.

Na dnes staci :) Na buduce viac o zivote a robote tu.

1 comment:

  1. ahojky moje, rada ta opat pocujem a ako citam stava sa z teba poriadna gurmanka... ze morske prasiatka na razni :-)))))prides domov a zalozis si farmu ha ha. a este budes z toho eko-prirodneho masa straaasne zdrava :-) tak len poriadne papaj. tesim sa ze sa ti tam paci, a tesim aj na dalsie novinky z prace. tu je zase vsetko po starom, ale zlepsili sme si spravanie, rusi odvolali zimu a vyzera to tak, zeby pomaly mohla zacat aj jar. uz mi chybaju tie zelene travicky a kvietocky a aj slniecko. idem este kuknut fotky, nech vidim kde to byvas. pa pa a drz sa tesim na dalsie spravy

    ReplyDelete